Inspiratie

Blue Zones
De inspiratie voor De Vitale Revolutie komt o.a. uit de Blue Zones. Dit zijn plaatsen in de wereld waar mensen opvallend oud worden. En vooral ook: vitaal oud, ontdekten onderzoekers van National Geographic. Wat is hun geheim? De leefwijzen van de bewoners van deze gebieden hebben een aantal kenmerken met elkaar gemeen. Ze zijn door de dag heen lichamelijk actief, eten matig en gevarieerd, hebben een doel in hun leven en zetten hun familie op de eerste plaats. Het is vooral de omgeving waarin zij wonen die hen aanzet tot dit gedrag.

Geïnspireerd door de leefwijze van deze mensen heeft men in de VS een aantal kunstmatige Blue Zones gecreëerd. Burgers, scholen, werkgevers, overheid, restaurants en supermarkten werken daarin nauw samen om de leefomgeving van mensen zo in te richten dat dit verleidt tot gezondere keuzes. En met succes. De gezondheid en het welzijn van mensen in deze gebieden verbeterden, het ziekteverzuim verminderde, de productiviteit van werknemers steeg en de zorgkosten daalden.

De Vitale Revolutie
Om te beginnen in Zeeland, maar daarna ook in andere regio's in Nederland willen we via de aanpak van De Vitale Revolutie ook dergelijke doelen zien te bereiken. Daarom is in de zomer van 2015 een start gemaakt met het delen van onze ideeen met vertegenwoordigers van Zeeuwse bedrijven, onderwijs en overheden. Want, als we beginnen met het verbeteren van onze leefomgeving in de openbare ruimte, op het werk en op school, ...dan volgt automatisch dat we ook thuis een gezondere omgeving krijgen.

Deel deze pagina